Batman Petrolspor, 24 yıl sonra yükseldiği 1. Lig’deki ilk maçında Pendikspor deplasmanından 2-2’lik beraberlikle döndü. Skora bakıldığında “deplasmanda alınan 1 puan iyidir” denilebilir. Fakat maçın 90+9. dakikasında gelen gol, Batman Petrolspor’un kazanabileceği bir karşılaşmada 2 puanı sahada bırakmasına neden oldu.

Petrolspor’un bu maçta en büyük problemi skor değil, oyun oldu. Takımın birbirinden kopuk görüntüsü, orta sahadaki boşluklar, hücum organizasyonlarının yetersizliği ve fiziksel olarak hazır olmayan oyuncular ilk haftadan dikkat çekti. Elbette bu takım yeni. Oyuncuların birbirine alışması, teknik ekibin oyun sistemini oturtması ve fiziksel seviyenin yükselmesi zaman alacaktır. İlk maçın günahı olmaz.

Ama bazı eksiklikler de “zamanla düzelir” denilerek geçiştirilecek gibi görünmüyor.

Petrolspor’un en acil ihtiyacı: NET BİR FORVET

Bu maçın ardından benim açımdan en net çıkan sonuç şu:

Petrolspor’a acilen bir forvet gerekiyor.

Öyle sadece kadroyu tamamlayacak bir santrfor değil; topu saklayabilen, rakip savunmayı meşgul eden, ceza sahasında pozisyon almasını bilen ve bulduğu fırsatı gole çevirebilecek net bir forvet gerekiyor.

Cordova’nın mücadelesi var ancak şu an için birinci forvet rolünü taşıyacak seviyede görünmedi. Yedek forvet olarak katkı sağlayabilecek bir oyuncu görüntüsü verdi. Gökhan Altıparmak ise oyunda kaldığı yaklaşık 30 dakikalık bölümde beklentilerin oldukça uzağında kaldı. Topu sırtı dönük saklama, oyunu ileride tutma ve takımın öne çıkmasını sağlama konusunda etkisiz kaldı. Gökhan Altıparmak’ın transfer söylentileri çıktığı zaman nerdeyse tüm futbol kamuoyu oyuncunun yetersizliğinde hemfikir olmasına rağmen ısrarla takıma dahil edildi. Gökhan dünkü oyunuyla ancak Atabey Çiçek’in kramponlarını taşır.

Petrolspor bu şekilde bir sezonu yalnızca mevcut forvet rotasyonuyla geçirmek isterse ciddi anlamda zorlanabilir.

Bir forvet transferi artık tercih değil, ihtiyaç gibi görünüyor.

Üstelik bu oyuncunun genç ve kontenjan açısından da takıma katkı sağlayabilecek bir profile sahip olması, kadro mühendisliği açısından Petrolspor’un elini oldukça rahatlatacaktır.

Bir stoper ve orta sahaya güçlü bir oyuncu şart

Forvetin yanında ikinci önemli ihtiyaç ise stoper.

Doria mücadele eden, koşan ve elinden geleni yapan bir oyuncu görüntüsü verdi. Ancak pozisyon bilgisi ve yer tutma konusunda henüz takım arkadaşlarıyla tam bir uyum yakalayamadığı görüldü.

Metehan Mert ise mücadele gücüyle dikkat çekti fakat gördüğü kırmızı kart, tecrübesi ve kalitesi düşünüldüğünde kendisine yakışmadı.

Uzun sezon maratonu düşünüldüğünde Batman Petrolspor’un özellikle yerli, güven veren bir stoper takviyesi yapması şart..

Bunun yanında orta sahaya da fizik gücü yüksek, oyunun iki yönünü oynayabilen sağlam bir oyuncu gerekiyor. Oğuz Gürbulak mücadele etti ve ilerleyen haftalarda daha iyi bir görüntü verebilir. Ancak Emirhan tempoya ayak uyduramadı. Orta sahada hem savunma güvenliğini sağlayacak hem de oyunun temposunu belirleyecek bir oyuncunun eksikliği çok net hissedildi.

Bir başka ifadeyle; 8 numara transferi de Petrolspor’un oyununu rahatlatabilir.

Fakat öncelik sıralaması yaparsak:

Forvet → Stoper → Orta saha.

Benny’den beklenen olmadı

Maçın en büyük hayal kırıklıklarından biri Benny oldu.

Ümraniyespor dönemindeki performansından beklenti yüksek olan Benny, Pendikspor karşısında o görüntünün oldukça uzağındaydı. Topları gereğinden fazla ayağında tuttu, bazı pozisyonlarda topu ezdi ve oyun kurulumunda beklenen katkıyı sağlayamadı.

Elbette bir oyuncuyu tek maç üzerinden değerlendirmek doğru değil. Yeni takım, yeni arkadaşlar, yeni sistem...

Benny’nin zamana ihtiyacı olabilir.

Ancak Petrolspor’un orta sahasının daha güçlü ve daha uyumlu hale gelmesi için Benny’nin de performansını ciddi biçimde yükseltmesi gerekiyor.

Şimdilik “Ümraniye’deki Benny nerede?” dedirten bir görüntü vardı.

Imeri gol attı ama...

Omar Imeri skora katkı yapan isim oldu. Gol atmak elbette önemli.

Ancak yalnızca tabelaya bakarak futbolcu değerlendirmek bizi yanıltır. Imeri maç boyunca oldukça savruk bir görüntü verdi. İlk 11’de sürekli tercih edilmesi için performansını yükseltmesi gerektiği izlenimini oluşturdu.

Polat Yaldır ise fizik ve kondisyon açısından henüz hazır görünmedi. Emirhan Aydoğan’ın ağır kaldığı anlar oldu. Jin Ho Jo mücadeleci ve iyi niyetliydi ancak 1. Lig temposuna henüz tam olarak adapte olmadığı görüldü.

Biron da hücumda beklenen etkinliği oluşturamadı. Kanatlarda yeterince üretken olamadı.

Pedrinho için ise biraz daha beklemek gerekiyor. Takıma uyum sağladığında önemli katkılar sunabilecek bir oyuncu izlenimi verdi ancak Pendikspor karşısında beklentilerin biraz gerisinde kaldı.

Peki kimler olumlu sinyal verdi?

Her şeye rağmen takımın içerisinde olumlu sinyaller de vardı.

Kaleci Çağlar Şahin Akbaba, iki golde de şanssız görüntü verdi. Özellikle yenilen gollerde daha fazlasını yapabileceği düşünülebilir. Ancak Çağlar’ın kalitesini tek maç üzerinden tartışmak doğru olmaz.

Metehan Mert, kırmızı kartına rağmen mücadele gücüyle dikkat çekti.

Yasir Subaşı ise genel olarak fena bir görüntü çizmedi. Ancak 1. Lig seviyesinde özellikle hız konusunda kendisini biraz daha geliştirmesi gerekecek.

Oğuz Gürbulak da mücadele gücüyle öne çıkan isimlerden biriydi. Takımın fiziksel seviyesi yükseldikçe Oğuz’un daha fazla sorumluluk alabileceğini düşünüyorum.

Petrolspor neden bu kadar geri çekildi?

Maçın en düşündürücü bölümü ise son dakikalardı.

Petrolspor’un özellikle skor avantajını korumaya çalışırken bu kadar geriye yaslanması, rakibe sürekli hücum fırsatı verdi. Futbolda bazen “skoru korumak” ile “rakibi üzerine davet etmek” arasında çok ince bir çizgi vardır.

Petrolspor o çizgiyi fazla geçti.

Takımın ileride top tutamaması da bunda etkili oldu. Hücum oyuncuları topu saklayamayınca orta saha geriye geldi, savunma daha fazla baskı altında kaldı ve takım bütün olarak kendi ceza sahasına gömüldü.

Sonunda da 90+9’da o gol geldi.

2 puan gitti.

Gerçekten yazık oldu.

Ama buradan çıkarılacak en önemli ders, “Son dakikada gol yedik” değil; “Neden son dakikalarda oyunu rakip yarı sahaya taşıyamadık?” sorusudur.

Selçuk Şahin konusunda ise acele karar verilmemeli

İlk maçın ardından teknik direktör Selçuk Şahin hakkında kesin hükümler vermek için henüz çok erken.

Ortada yeni kurulmuş bir takım var. Transferlerin önemli bölümü birbirini yeni tanıyor. Fiziksel seviyeleri aynı değil. Oyun alışkanlıkları farklı. Dolayısıyla ilk haftada takımın bütün organizasyon problemlerini yalnızca teknik direktöre bağlamak sağlıklı olmaz ama Eyüpspor’da yaşananları da aklımızın bir köşesinde tutmalıyız.

Petrolspor’un oyun kimliğinin ne olduğu, orta sahada ne yapmak istediği, hücum organizasyonlarının nasıl gelişeceği ve takımın fiziksel olarak nasıl bir seviyeye çıkacağı önümüzdeki haftalarda daha net görülecek.

Eğer takım birkaç hafta sonra da aynı kopuk görüntüyü sürdürürse elbette teknik tercihlerin daha ciddi biçimde tartışılması kaçınılmaz olur.

Şimdilik erken hüküm yerine bekleyip görmek daha doğru.

“İlk maçın günahı olmaz” ama ilk maçın uyarısı olur

Petrolspor’un Pendikspor karşılaşmasından çıkaracağı çok fazla ders var.

Bu takımın zamana ihtiyacı olduğu kesin.

Ancak zamanın da sınırsız olmadığını unutmamak gerekiyor.

1.Lig, 2. Lig’den çok farklı bir seviye. Hata yaptığınızda rakip cezayı daha hızlı kesiyor. Fiziksel olarak hazır değilseniz rakip sizi oyunun içerisinde ezebiliyor. Orta sahayı boş bırakırsanız oyunun kontrolünü kaybediyorsunuz.

Petrolspor’da özellikle fiziksel mücadele ve kondisyon konusunda ciddi bir gelişim gerekiyor.

İlk haftada takımın sezonun en erken başlayan ekiplerinden biri olmasına rağmen bu kadar kopuk görünmesi de üzerinde durulması gereken bir konu.

Bütün eleştirilere rağmen bir gerçeği de unutmamak gerekiyor:

Petrolspor 1. Lig’e yeni çıktı.

Bu takımın lige alışması, oyuncuların birbirine alışması ve teknik ekibin sistemi oturtması zaman alabilir.

Dolayısıyla Pendikspor deplasmanındaki 2-2’lik sonuç üzerinden sezonun tamamına dair karamsar bir tablo çizmek doğru olmaz.

Ama aynı şekilde “1 puan aldık, sorun yok” demek de doğru değil.

Çünkü sorunların bazıları çok net göründü.

Mevcut oyuncuların fiziksel seviyelerinin yükselmesi gerekiyor.

Bu yapılırsa Petrolspor’un çok daha farklı bir takım haline gelmesi mümkün.

Çünkü daha yolun başındayız.

Şimdi yapılması gereken belli:

Paniğe kapılmadan, eksikleri doğru tespit edip doğru hamleleri yapmak.

Bu takımın önünde uzun ve zorlu bir sezon var.

İlk maçın günahı olmaz.

Ama ilk maçın gösterdiği eksikleri görmezden gelmenin de bedeli ağır olabilir.