0

 

SORU-YORUM

                 

Bugünkü Mülakatımız, Değerli Eğitimci ve aynı zamanda Hür-der Batman şube Başkanı Sayın Faysal Yaman Beyefendiyle.

-Faysal Yaman /Eğitimci-Yazar/Yaş: 49 

-Faysal Yaman Kimdir?                                 

 

1965 yılında Batman iline bağlı Gercüş ilçesinin Şêrşê (Akçe) köyünde doğdu. Babasının görevi nedeni ile Antalya’ya göç etti. İlkokulu Antalya da, Ortaokul ve Liseyi Batman da okudu. Üniversite eğitimini Diyarbakır Dicle Üniversitesinde birçok fikri ve siyasi mücadele içinde tamamladı.

 

Diyarbakır, Ordu, İstanbul, Batman gibi yurdun birçok illerinde öğretmenlik yaptı. 28 Şubat süreci sonucunda tutuklandı. Batman, Diyarbakır ve Elazığ cezaevlerinde tutuklu kaldı. Suçsuzluğu ispatlandıktan sonra özgürlüğüne kavuştu. Bununla da kalmadı akabinde sürgün edildi. Yurdun değişik illerinde görev yaptıktan sonra geri dönüşüne izin verilmesi ile Batman’a döndü.

 

Dört çocuk babası olan yazar, halen Batman da öğretmenlik görevini sürdürmektedir. Bugüne kadar yazmış olduğu birçok şiir ve yazıları değişik dergi ve gazetelerde yayınlanmıştır.

 

Yazarın "Birî Maûna Tuzağı adlı bir romanı, “Göğe Yükselen Şehid” adında bir öykü kitabı ve “Nâlînâ Dilê min” adında bir şiir kitabı yayınlanmış bulunuyor. Halen “Diyarbekir Zindanları”, “Hak Yolun Sürgünleri”, “Peygamberin Fedaileri,” “Ashabu Uhdud”  ile “Fedaiyanê Pêxember” adındaki romanları ve bir şiir kitabı da yayınlamaya hazır beklemektedir.

 

Yazar, araştırma ve incelemeye yönelik Edebi ve fikri çalışmalarını sürdürmekte olup halen toplumsal faaliyet alanında HÜR-DER (İnsani Hak Ve Hürriyetler Derneği) nde Şube Başkanı olarak toplumsal çalışmalarını aktif olarak sürdürmektedir.

 

1-Sizce “hayat” nedir?

İman ve bu uğurda ‘mücadele'dir. (bir alimin hatırıma yerleşmiş sözü)

2-Hayattaki “gaye” ne olmalıdır? Siz nasıl bir hayat arzulardınız?

Gayem, Allah’ın rızasını kazanmaktır. Aldığım her nefesi Rabbimin rızasını kazanmak ve onun uğrunda geçirecek şekilde harcamak isterim.

3-Sorumlu bir birey olarak bu çağın günümüz neslini nasıl yorumlarsınız?

Büyük çoğunluğu için gayesini kaybetmiş, hedefini yitirmiş, nefsine tutsak olmuş bir nesil derim... Geri kalanı ise gayesi için kendini feda etmekten çekinmeyecek kadar asil bir nesil...

4-Sizce insanlık düştüğü bu buhrandan (maneviyatsızlıktan)nasıl kurtulur?

Buhranın asıl sebebi Allah’ın yarattığı fıtrattan uzaklaşmaktır. Bu nedenle çözüm de Allah’a ve onun dinine sarılmak ve istediği şekilde yaşamakla mümkün olur.

5-Hayatınızda ‘kırmızıçizgim’ dediğiniz ve kesinlikle taviz vermediğiniz bir şey?

Kırmızıçizgilerim "Allahtan başka hiç bir ilah kabul etmemek, Allahın emirleri olan farzlarını yerine getirmek ve Allahın yasakları olan haramlarından sakınmaktır.

6-Çocuklarınıza bırakmak istediğiniz en büyük miras?

"Allaha iman, İslami yaşam" diyebilirim.  

7-Huşu ile dinlediğiniz bir ses ya da müzik?

Huşu ile dinlediğim ses "Ezan sesi" ile Tertil ve Tecvidle okunan Kur'an-i Kerim'dir.

8-Kendiniz “kusur” diye niteleyebileceğiniz bir huyunuz?

Allaha, Resulüne, İslama ve Müslümanlara savaş açan zalimlere karşı yumuşaklık göstermemdir.

9-Başucunuzda bulunması gereken olmazsa olmaz dediğiniz üç kitap?

Kurani Kerim, Hadis kitapları ve Cewşeni Kebir, celcelutiye duası

10-Kendinize referans aldığınız bir slogan?

Lailahe illallah (Allahtan başka ilah yoktur.) ve Allahu Ekber (Allahtan büyük yoktur, Allah en büyüktür.)

11-Gençliğinize yön veren kahramanınız?

Çok değerli ağabeyim şimdiler de ancak rüyalarda bir araya gelebildiğim değerli insan...

12-Etkisinde kaldığınız bir lider?

Bir yetmez. Selahaddini Eyyubi, Mevlana Xalıdê Şehrezori, Şeyh Ubeydullahê Nehri ve Şeyh Mahmud Berzenci

13-İslam tarihinde sizi en fazla etkileyen bir sahabe?

Musab Bin Umeyr (Umeyr oğlu Mus'ab) Habbab bin Eret(Eret oğlu Habbab), Hubeyb bin Adiy (Adiy oğlu Hubeyb)

14-Hz Muhammed (sav) denilince aklınızda ne canlanır?

İnsanlığa kurtuluş muştusunu getiren yeryüzünün en değerli varlığı, insanlığın kurtarıcısı canlanır.

15-Kur’an coğrafyasında sizi etki altında bırakan bir ayet?

" Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor!.. Doğrusu Allah, işitendir, görendir. (Nisa 58)

Ey iman edenler, Allah'a itaat edin; Resulüne itaat edin ve sizden olan emir sahiplerine de. Eğer bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz, artık onu Allah'a ve Resulüne döndürün. Şayet Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsanız. Bu, hayırlı ve sonuç bakımından daha güzeldir. insanlar arasında hüküm ettiğinizde Allah için adalet ile hükmedin. (Nisa 59)

16-Günümüzün duyarlı vatandaşları olarak, medyayı nasıl kullanmalıyız?

Medyayı Allahın dinine sahip çıkmak, hakkı haykırmak ve küfre karşı durmak için sonuna kadar kullanmalı, fakat şer, fısk ve fücurdan da uzak durmalıyız.

17- 21. Asrın bireyleri olarak teknolojiyi alet mi ediyoruz yoksa teknolojiye alet mi oluyoruz?

Maalesef çoğu zaman teknoloji ye alet oluyor, bazen de teknoloji yi alet ediyoruz.

18- Sizce eğitim aile de mi başlar? Yoksa okul tek başına eğitim için yeterli mi?

Bence eğitim aile de başlar, çevre de devam eder, okulda geliştirilir, sokakta uygulanır, hayatta ders haline getirilir, nefis hakka teslim olunca da eğitim gerçekleşmiş olur.

 

19- Gençliğin gittikçe yalnızlaşıp asosyalleştiği ve değerlerinden uzaklaştığı bir toplumda, sivil toplum kuruluşlarının görevi ne olmalı?

STK’ lar Gençlerimizin topluma faydalı ve yararlı olmaları için faaliyetler gerçekleştirmeli, Allah’a hakkı ile kul olmanın yollarını öğretmeli, hayırlı bir toplum oluşturmak için uğraş vermeli, hakkı ve hakikatleri öğretmelidirler.  

 

 

20-Sizce, bireylerin topluma kazandırılmasında STK’lara düşen görevler nelerdir?

Sivil toplum kuruluşları topluma hayrı, güzelliği, iyiliği, adaleti, sevgiyi, saadeti, birlikte yaşamayı, kötülüklerden uzaklaşmayı, iyiliklerde yarışmayı, muttaki bir toplum oluşturmayı hedef edinmeli ve bu doğrultu da mücadele etmelidir.

 

21- Gençlere gazetemiz aracılığıyla vermek istediğiniz kısa bir mesaj?

Gençler: Doğru olun, dürüst olun, çalışın, okuyun, önce kendinize, sonra ailenize, sonra da toplumunuza faydalı birer birey olun. Ki insan olduğunuzu bilesiniz. Sorumluluğunuzu bilin ki toplumun sorumluluğunu yüklenebilesiniz. Kendisine faydası olmayanın topluma faydalı olması mümkün değildir.

Ve Rabbinizi tanıyın ki kendinizi tanıyasınız... Rabbini tanımayan hiç bir şeyi tanıyamamıştır. 

22-Kapınız çaldı. Kapıyı açtınız ve aniden karşınızda Resul-ü Zişan Efendimiz (sav) belirdi. Acaba ne yapardınız?

Keşke!  Biz o hakkı kaybettik. Ama her halde onu görünce heyecana kapılır, gözlerim dolar, hıçkırıklara kapılarak hüngür hüngür ağlarım. Sevinçten mübarek Resule iki kolumla sarılır. Göğsüne yaslanır, hıçkırıklarım dininceye kadar hiç bir şey söylemeden kendisine sarılarak öylece kalıveririm. Takatim bitince de yere düşer ayaklarına kapanırdım.

İnşallah Kevser Havuzunda onunla buluşanlardan oluruz.

23-Nasıl bir ölüm arzulardınız?

Allahın dininin yücelmesi için mücadele ederek değerli şehitlerimizin izinde bir ölüm tercih ederim. Rabbim bizleri o mübarek zatların yolundan ve bereketinden ayırmasın.    

24-Öldüğünüzü varsayın. Allah (cc) huzurundasınız. Rabb-i Zülcelal’in size ne demesini arzu ederdiniz?

 Rabbim bana bir şey demesin. Sadece kendisinin nur-u cemaline bakmama ve sonsuza kadar kendisini seyretmeme izin versin bu bana yeter ve artar bile başka da hiç bir şey istemem.

 

25-Gazetemiz Rehber ile ilgili ne söylersiniz?

Allah yar ve yardımcınız olsun. Büyük bir ihtiyacı çok az bir imkânla yerine getiriyorsunuz. Hakkı söylemekten, yanlışı ortaya koymaktan çekinmiyorsunuz. Hakkı ve hakikatleri dile getirdiğiniz için müteşekkiriz. Rabbim daha da hayırlı yayınlar nasip etsin.   

 

Bize vakit ayırdığınız için ve samimi ve güzel temennilerinizden dolayı teşekkür ederiz.           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *