0

                          

             Komşu ülke Yunanistan’da yapılan seçimlerde 2004 yılında kurulan ve Maocuların, Troçkistlerin, demokratik sosyalistlerin, ekolojistlerin ve sol içi birçok politik eğilimli grupların oluşturduğu radikal sol parti olan Syriza Partisi oyların %35’inden fazlasını alarak ipi göğüsledi.

             Syriza'nın seçimden zaferle çıkması her ne hikmetse Türkiye'deki sol kesime bayram havası yaşattı. Öyle görünüyor ki bu sevinç “Komşuda pişer, acep bize de bir şeyler düşer mi?” hayalinin bir dışa vurumu olsa gerek. Suat kılıç da “Bizim solcular nihayet sol kazandı diye seviniyorlar. Yunanistan'da kazanan sol değil umuttur.” dedi. Bu deyişinde de çok haklı. Çünkü Syriza'nın seçimleri kazanmasının en önemli nedeni, AB-IMF kurtarma paketleri karşılığında hayata geçirilen kemer sıkma politikalarına Yunan kamuoyunda büyüyen tepki ve buna karşılık Syriza parti programının temelinde bu kemer sıkma politikalarını reddediliş yatmaktadır. Dolayısıyla Yunanistan’da sol cenah değil umut kazandı demek pek de yanlış olmasa gerek. Çünkü Syriza lideri Aleksis Tsipras; borçların kısmen silinmesi, bedava elektrik, gıda ve kira desteği, sağlık ve emeklilik maaşları reformu, ulaşım reformu, zenginlerin vergilendirilmesi, istihdam programı, ödenemeyecek banka borçlarının silinmesi, asgari ücret ve demokrasi gibi birçok vaatleri halka vererek doğru veya yanlış onlara bir umut aşıladı. Yoksa buna sol ideolojinin zaferi demek çok da doğru bir yaklaşım olmaz.

             Ya Selahattin Demirtaş’ın bu komünist, ateist lider olan Aleksis Tsipras’a “Yolun açık olsun kardeşim.” sözüne ne demeli. Gerçi buna o kadar da şaşırmamak lazım... Çünkü biri komünist, diğeri de  “Kürtlerin dini Zerdüştlüktür”  diyen bir guruba aidiyet duygusu hisseden biri. Kardeşlikleri onlara hayırlı olsun, ne diyelim? 

             Ne HDP, ne CHP, ne TKP ve ne de İP boşu boşuna umutlanıp sevinmesinler. Yunanistan’daki radikal solcu Aleksis Tsipras’ın seçimleri kazanması sol cenahın bir uyanışı, bir şahlanışı olarak algılayıp gereksiz yere televizyon programlarında hararetli tartışmalara girişmesinler. Yunanistan’daki durum “Denize düşen yılana sarılır” misali halkın, ümüğünü sıkan ekonomik kriz belasından kurtulmak için kendilerine çeşitli vaatlerde bulunan Aleksis Tsipras’a bir umut bağlayıp bu gidişata son verilme hayalinin sandığa yansımasından başka bir şey değildir.

 

             Dolayısıyla tabela partisi olan TKP ve İP, bölgesel milliyetçilik yapan HDP ile tek parti dönemi dışında, koalisyonlar hariç, iktidar olamayan CHP pembe hayaller kurmasınlar. Mayası din ile iman ile yoğrulmuş şu aziz Anadolu milleti sizin çürük ve batıl düşüncelerinizi iktidar yapmayacağından emin olabilirsiniz.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *