image

Batman’da bulunan fizyoterapistler sorunlarından dolayı bir araya gelerek, Sağlık Bakanlığı’nın sorunlarını çözmesi için bir basın açıklaması yaptı.

Fizyoterapistler, önlerine hukuki olmayan engellerin konulduğunu ve Sağlık Bakanlığı’nın haklı taleplerini yerine getirmesini istediler. 

Fizyoterapistler adına konuşan fizyoterapist Zekeriya Kalkan, “Fizyoterapistler olarak mesleki sorunlarımızın çözüme kavuşması amacıyla faaliyette bulunduğumuz her mücadelede önümüze “hukuki olmayan, mevcut yasal düzenlemelere aykırı ifadelerle engeller” çıkarılmaktadır. Fizyoterapistlerin görev tanımında yer aldığı gibi fizyoterapistler, ilgili uzman hekimin teşhis koyduğu hastanın fizyoterapiye ihtiyacı olması halinde, hastayı direkt fizyoterapiste gönderebilir, fizyoterapistler de hastanın hekim tarafından konulan teşhisine göre özel fizyoterapi programını çize, planlar ve uygular.” dedi. 

DOKTORCULUK YAPMA NİYETİMİZ YOK

Doktorculuk yapma gibi bir niyetlerinin olmadığını söyleyen Kalkan, "Fizyoterapistler olarak defalarca altını çizerek dile getirdiğimiz bu ifadeler maalesef başkaları tarafından farklı taraflara çekilerek ortalık bulandırılmaya çalışılmaktadır. Altını bir kez daha kalın bir çizgiyle çizmek istiyoruz: Biz fizyoterapistler olarak hastaya ne teşhis koyma ne de ilaç yazma gibi bir hevesimiz ve isteğimiz bulunmaktadır. Teşhis, cerrahi tedavi, medikal tedavi hekimlerin işidir. Hastaya özel fizyoterapi programı planlamak da fizyoterapistlerin işidir. Biz fizyoterapi programını belirleyelim derken cerrahi tedaviyi, medikal tedaviyi ya da teşhis koymayı dile getirmiyoruz. Biz doktor değiliz ve doktorculuk yapma niyeti ve merakında da değiliz. Lütfen bu paradigmalardan artık vazgeçilsin." şeklinde konuştu.

 HAKLI TALEPLERİMİZE KULAK VERİN

 

Son olarak Sağlık Bakanlığı’na seslenen Kalkan, “Biz fizyoterapistler olarak haklı taleplerimizi dile getirdiğimizde, bu haklı taleplerimizin başkaları tarafından yalan yanlış taraflara çekilmesi vicdansızlıktır. Türkiye’deki fizyoterapistler olarak Sağlık Bakanlığı’ndan fizyoterapistlerin mesleki haklar konusunda var olan belirsizliği ortadan kaldırmasını, haklı taleplerini yerine getirmesini, en azından bugün için kanun ve yönetmeliklerdeki görev tanımımıza uygun bir Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) çıkarılmasını daha çağdaş ve şeffaf hareket etmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı. İlkha

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *