image

 

Geçmiş yıllarda bölgemizde kuzu tüyünden yapılan ve evlerimizde kullanılan keçe, son dönemlerde yerini makinelerle örülen halılara bıraktı.

Aynı zamanda çobanların da, daha çok havaların soğuk olduğu mevsimlerde sıklıkla giysi olarak kullandığı keçe modernleşen dünya ile birlikte yok olmakla karşı karşıya kaldı. Yaz mevsimlerinde elde edilen kuzu tüyünden yapılan, geçmiş yıllarda özellikle dağ köylerinde günlük hayatta neredeyse herkes tarafından odalarda yere serilerek kullanılan keçe bir taraftan yok olmakla karşı karşıya kalırken, diğer yandan Mehmet Girgiç ile yeniden hayat bululuyor.

Daha önceleri bölgemizde bu alanda önemli çalışmalar yapan Mehmet Girgiç, geçmiş yıllarda yapılan fakat profesyonel olmayan ve son dönemlerde neredeyse tamamen unutulmuş olan keçe ve kök boya ile ilgili Hasankeyf’te önemli çalışmalar yapacak.

Kaymakam Temel Ayca’nın katkılarıyla hazırlanacak olan proje kapsamında Mehmet Girgiç’in de deneyimi ile Keçe üretimi, tamamıyla el yapımı ve çok çeşitli amaçlarla kullanılabilecek.

Uygulamaya geçecek bu önemli proje ile Mehmet Girgiç, keçe ve keçe ürünlerinin yapım ve tasarımını Hasankeyf'e taşıyacak. Bu girişim sonucunda geleneksel, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları canlandırılıp yok olması önlenecek. Çalışmalar Hasankeyf Kaymakamlığı öncülüğünde Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yürütülecek. (Vedat Aydın)

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *